Když jsem v letním dvojčísle časopisu Albert zahlídla tento recept, bylo mi hned jasné,
že jej musím vyzkoušet.
Už první pokus dopadl celkem dobře, ale těsto bylo lepivé.
Upravila jsem tedy recept a na podruhé už to klaplo na sto procent.
Na každoroční grilovačce s přáteli se stal hitem sezóny.
Na těsto budeme potřebovat:
340 g hladké mouky
špetku soli
15 g droždí nebo 1 čajovou lžičku sušeného droždí
1 čajovou lžičku zakysané smetany
200 ml mléka
4 polévkové lžíce olivového oleje
1 žloutek
Na náplň budeme potřebovat:
25 g anglické slaniny
3 jarní cibulky na jemno nakrájené na kolečka
2 vrchovaté polévkové lžíce zakysané smetany
50 g strouhaného eidamu
1 čajová lžička hořčice
sůl a pepř
Vykynuté těsto si rozdělíme na dva díly ( nebo čtyři díly - pokud budeme dělat dva menší koláče ), první díl vyválíme do kruhu a položíme jej na pečící papír. Potřeme náplní ( polovinou náplně ). Vezmeme si druhý díl a opět vyválíme kruh, který položíme na těsto se směsí. Přitlačíme po celé ploše. Do středu kruhu postavíme sklenku dne vzhůru a lehce ji přitlačíme. Nyní koláč rozřízněte na čtyři kusy - řez veďte od sklenky směrem ven. Každý kus pak ještě rozřízněte na osm dílků. Celkem ji bude 32. Každý dílek uchopte a otočte jej třikrát kolem své osy a položte zpět.Na závěr sundejte sklenku, potřete koláč rozšlehaným vajíčkem a střed posypte slunečnicovými semínky.
Pečeme dozlatova ( horkovzduch 175 stupňů).
Koláč podáváme s dipem. Já jsem použila můj oblíbený česnekový , ale vy si můžete udělat svůj oblíbený.
Konzumuje se tam, že si ulamujete jednotlivé paprsky a namáčíte je do dipu.
Přeji dobrou chuť.
Vypadá zajímavě:-)
OdpovědětVymazatHit nejen na grilovačce :-)
OdpovědětVymazat